Lendava

Na skrajnem severovzhodu Slovenije, na tromeji med Slovenijo, Madžarsko in Hrvaško, se nahaja Lendava. Mesto Lendava ima več kot 800-letno tradicijo in se nahaja na križišču več pomembnih poti. Rimljani so to svojo vojaško postojanko na poti Poetovio-Savaria (Ptuj-Szombathely) imenovali Halicanum. Rimska zasedba Panonije je imela zgolj vojaški namen (ščititi pot do Italije). Pri Dolgi vasi se je cesta združila (iz Ptuja) s cesto iz Solve. Iz antičnih virov znano postojanko HALICANUM so lokalizirali v Lendavo. Bila je rimska cestna postojanka. V zgodnjem srednjem veku (tako pravi legenda) je Karel Veliki dal okoli Halicanuma zasaditi lipe – sveto drevo – in tako naj bi Lendava dobila ime po lipah (Linde - Lindau - lipov gaj).


V 10. in 11. stoletju je vzdolž Lendave in Kobiljskega potoka živelo še slovensko prebivalstvo. Madžari so na območje turniške pražupnije, Kobilja in Dobrovnika prodrli šele v 12. stoletju. Imena kot so Lendava, Kobilje itd. so slovenska in so jih Madžari sprejeli od staroselcev. Leta 853 naj bi tu posvetili cerkev, po reki poimenovan kraj Lindva pa se navaja v zapisih iz leta 1192, ko je posest, ki je obsegala skoraj celotno jugovzhodno Prekmurje, kupila rodovina Hoholtov; le-ti so se sredi 13. stol. preimenovali v Banffije. V 14. stol. je Lendava postala trg, župnija se omenja od leta 1334. Leta 1644 so Banffije zamenjali grofje Esterhazy. Večino 17. stol. je bilo območje pod dvojno oblastjo: ogrsko in turško. Leta 1867 je postala Lendava mesto in sedež okraja. Evangeličansko občino so ustanovili 1902, vse do 2. svetovne vojne pa je bila tu močna tudi židovska skupnost.


O bogati preteklosti pričajo številne, ogleda vredne kulturne znamenitosti. Svojevrstno doživetje je že sprehod po starem delu mesta v središču Lendave, ki ga odlikujejo arhitekturno zanimive zgradbe, številni gostinski in trgovski lokali, gostom pa je na voljo tudi informacijski center. Grad je stal na hribu nad središčem Lendave že v 12.stol., o čemer pričajo freske v grajski kapelici. Knez Esterhazy ga je dal, v čast takratnemu cesarju Leopoldu, postaviti v obliki črke L med leti 1690 in 1705. Župnijska cerkev sv. Katarine je enoladijsko svetišče s polkrožnim prezbiterijem, ki jo je v letu 1751 postavila družina Esterhazy. Predhodnica te cerkve naj bi stala na severnem delu mesta že v 9. stoletju. Cerkev je zgrajena v baročnem stilu, za glavnim oltarjem je slika sv. Katarine Sienske, delo italijanskega slikarja Barazuttija iz leta 1800. V cerkvi hranijo zlat kelih, ki ga je leta 1608 podaril graščak Kristof Banffy. Cerkev je služila kot grobnica plemiškim družinam. Kapelo sv. Trojice v Lendavskih goricah je dala zgraditi družina Gludovacz v letih 1727-28, v spomin na izgon Turkov iz Madžarske. Pred tem je na hribu sv. Trojice stala vojaška utrdba. Kapelico obdaja staro pokopališče, v notranjosti pa je shranjena mumija kapetana Mihaela Hadika, poveljnika gradu v času turških vpadov, ki je, po legendi, padel med obrambo Lendave v boju s Turki. Evangeličanska cerkev v Lendavi je iz leta 1934.


Okolica Lendave je pravi raj za ljubitelje neokrnjene narave, še posebej ribičev in lovcev. Rimljani so že vedeli, zakaj so si prav Lendavo izbrali za svoje počivališče! Tudi sodobni popotniki se radi pustijo razvajati v hotelu Lipa v Termah Lendava. Kopanje v termalni vodi, bogati s parafinom, številne terapevtske možnosti, domača kulinarika, zabava, predvsem pa prijaznost gostiteljev so porok za dobro počutje. Izlet v Dolgovaške, Lendavske, Čentibske ali Dolinske gorice je gotovo doživetje, ki še dolgo ostane v lepem spominu. Prijazni vinogradniki z odlično vinsko kapljico na Vinski turistični cesti vabijo, da se ustavite na sprehodu, pridete na izlet ali celo na počitnice.


Fotogalerija >>>

AKTUALNO

Novice
Zaradi strokovnega izpopolnjevanja, letnega dopusta in dežurstva ... več >>>

Lendava
Lendava se nahaja na samem severovzhodu Slovenije ... več >>>

Malo za šalo
Vic tedna ... več >>>

Fotogalerije
Zobna ambulanta več >>>
Lendava več >>>


Treiber Pleh Estera, dr. dent. med., telefon: (02) 578 97 30, estera.treiber@siol.net

Vse pravice pridržane © 2008 |